Tie unelmiin käy kaaoksen kautta

Saan usein kommentteja ihmisiltä siitä, kuinka määrätietoinen ihminen olen. Omat unelmani ja ammatillinen suuntani ovat selkeinä ja asetan tavoitteita, joiden myötä työskentelen määrätietoisesti saavuttaakseni unelmani. Minulta kysytään välillä myös neuvoja, kuinka voisi itse löytää oman juttunsa. Ihmiset toivoisivat löytävänsä maagisen kaavan, jota noudattamalla he pääsisivät eteenpäin. Tässäkään asiassa ei valitettavasti ole oikotietä onneen. Asiassa voi kuitenkin ohjata oikeaan suuntaan.

Havaintojeni perusteella monet nuoret ovat kärsimättömiä saamaan suunnan uralleen. Olen huomannut, että asian kanssa painiminen ja unelmien tavoittelu tuntuu ajavan heidät loppuun. He kokeilevat omia rajojaan ja jaksamistaan kiirehtimällä joka paikkaan sekä tarttumalla jokaiseen mahdollisuuteen jotka tulevat heidän eteensä. Lopulta töiden määrä alkaa selättämään innostuksen unelmien tavoittelusta ja koetaan epätoivon hetkiä.

Tämä laittoi minut miettimään, johdammeko itseämme kohti unelmiamme kaaoksen kautta? Elämmekö eräänlaisessa vauhtisokeudessa, silmissä ainoastaan päämäärä ja tavoitteisiin pääseminen, jotka ajavat matkan varrella opittujen asioiden edelle?
Kaaoksen syntymiseen johtavat ainakin seuraavat kolme asiaa, jotka selättämällä on ainakin lähempänä oikeita vastauksia suunnan löytämisestä:

 

  1. Päätöksien tekemättömyys

Ihmiset pelkäävät päätöksien tekemistä. Kun meidän täytyisi luopua jostakin toisesta vaihtoehdosta ja keskittyä vain päätöksen kautta parhaaksi valittuun vaihtoehtoon, luomme itsellemme paineet lopullisen valinnan tekemiseen. Kun emme osaa tehdä päätöksiä, emme etene asioissamme.

Monesti hyvien johtajien tunnusmerkkeihin kuuluu kyky tehdä päätöksiä. Nämä johtajat tekevät päätöksiä, vaikka eivät olisikaan varmoja mihin päätökset johtavat. Usein onkin tärkeää osata päättää jotakin kuin olla tekemättä ollenkaan päätöksiä.

Mikäli siis haluat päästä eteenpäin omien unelmiesi ja tavoitteidesi saavuttamisessa, päätä edes jotakin.

Mene niiden asioiden ja päätöksien pohjalta, jotka tuntuvat tällä hetkellä oikealta. Vaikka et heti löytäisi vastauksia kysymyksiisi, päätöksien myötä pääset ainakin liikkeelle.

Uskalla karsia asioita elämästäsi niihin, jotka oikeasti tuottavat tulosta ja vievät sinua eteenpäin.

 

  1. Muiden asettamat vaatimukset

Kuka on päättänyt, että menestyvä bisnespersoona on sellainen, joka tienaa mahdollisimman paljon? Kuka vaatii sinulta sellaisten asioiden tekemistä, joita et haluaisi tehdä?

Usein ympäristömme vaikuttaa toimintaamme. Saatamme huomaamattamme päätyä elämään jonkun toisen unelmaa tai tavoittelemaan jonkun muun määritelmää menestyksestä. Näemme menestyksen tai onnistumisen usein toisten ihmisten tekojen perusteella ilman että mietimme, mitä olemme itse saavuttaneet.

Älä mieti, mitä muut ovat saavuttaneet tai miten ovat sen saavuttaneet ja tähtää perässä samoihin asioihin. Sinun täytyy keskittyä tekemään asioita, joita haluat itse todella. Menestyksen määrität vain sinä itse asettamalla omat tavoitteesi ja mittarit onnistumisillesi.
Aloita tänään, ajattele isosti ja kokeile pienesti.

 

  1. Pelko

Kuten aiemmin sanoin, ihmiset pelkäävät päätöksien tekemistä. Pelkäämme kuitenkin myös mukavuusalueemme ulkopuolelle menemistä ja uudistuksia.

Kukapa ei haluaisi elää mahdollisimman mukavaa elämää? Tuttu ja turvallinen ympäristö sekä tutut ihmiset ja valinnat toimivat mukavuudenhaluisen ihmisen paratiisina.

Itseään kehittävä ja oman suunnan löytämisestä kiinnostunut henkilö taas puolestaan pyrkii hyppäämään pois tältä mukavuusalueelta. Pienetkin uudet teot ja haasteet saattavat tuoda arvokkaita uusia ideoita ja ajatuksia. Haasta itseäsi, aseta aktiivisesti tavoitteita ja etsi uusia mahdollisuuksia.

Yksi hyvä aloitusliike on miettiä, kuka ihminen olisi tällä hetkellä sellainen, joka voisi auttaa sinua pääsemään eteenpäin tavoitteissasi. Ota puhelin käteen rohkeasti, soita hänelle ja sovi tapaaminen.

 

Loppu on itsestäsi kiinni. Jos olet valmis uskaltamaan ja tarttumaan mahdollisuuksiin, pääset eteenpäin oman suunnan löytämisessä.

Opiskelijayrittäjyyden asiantuntija ja yrittäjyyskasvatuksen viestinvälittäjä.
Innostusta tulevaisuuden luomiseen kuuden vuoden yrittäjyyskokemuksella.
044 355 4847 – tomi@opiskelijayrittajyys.fi

Vastaa