Opiskelija, kokeile edes jotain!

Jos sinulla olisi mahdollisuus tehdä ihan mitä tahansa, mitä oikein tekisit?

Suurin osa nuorista ei varmasti osaisi vastata noin laajaan kysymykseen suoraan, mutta voin kertoa, että vastaus kysymykseen ei ole niinkään hankala saavuttaa. Kerron pian lisää.

Tässä kirjoituksessa puhun opiskelusta, työelämästä ja yrittäjyydestä. Sen lisäksi puhun oikeastaan kaikesta, joka liittyy opiskelijan matkaan kohti omaa ammatillista kehittymistä ja unelmien työtehtävää.

Opiskeluaikana Suomessa opiskelijoilla on ehdottomasti erinomaiset mahdollisuudet kehittää itseään ja hankkia mahtavia kokemuksia elämäänsä varten. Toisella- ja korkea-asteella opiskelija voi lähteä lähes minnepäin maailmaa tahansa vaihtoon, suorittaa harjoittelunsa niin oikeassa työympäristössä kuin yhä useammissa paikoissa myös omassa opiskelijayrityksessään sekä kuulua erilaisiin ammatti-, työelämä- ja yrittäjyysverkostoihin aktiivisesti jo opiskeluaikanaan. Näiden lisäksi opiskelija voi tehdä palkkatyötä sivutoimisena ja edistää omaa työllistymistään luomalla yhteyksiä tuleviin työnantajiin. Vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien kirjo on mielestäni siis erittäin laaja.

 

Hyödynnetäänkö näitä mahdollisuuksia kuitenkaan tarpeeksi?
Puhutaan ensin monipuolisista mahdollisuuksista:

Tällä hetkellä toimin itse samaan aikaan opiskelijana, yrittäjänä ja palkansaajana. Tämän lisäksi toimin aktiivisesti oman alani verkostoissa, kuten esimerkiksi Keski-Suomen Nuorten Yrittäjien puheenjohtajana.

Mikään näistä vaihtoehdoista ei sulje kuitenkaan toista pois. Toimiessani opiskelijana pystyn tekemään yhtä hyvin töitä samalla, eivätkä työt myöskään haittaa opiskelujani. Itse asiassa tilanne on päinvastoin, kun valmistun ensi keväänä puoli vuotta etuajassa. Myöskään palkansaajan roolissa oleminen ei estä minua toimimasta yrittäjänä. Saan yhtä aikaa siis opintotukea, palkkatuloa ja pystyn kerryttämään rahaa yritykseeni esimerkiksi erilaisia hankintoja ja kuluja varten.

Monesti opiskeluaikana työskentely ja erityisesti yritystoiminta mielletään monimutkaiseksi kuvioksi, mutta huolehtimalla omista tulorajoistaan niin Kelan kuin Verohallinnon puolelle, pystyy aika vapaasti edistämään omaa ammatillista kehittymistään.


Miten opiskelija voi lähteä sitten rakentamaan ammatillista polkuansa?

Lähde kokeilemaan. Pelkästään kursseihin ja opintosuorituksiin keskittymisen sijaan lähde katsomaan, mitä löytyy oman koulupiirisi ulkopuolelta. Ensimmäinen askel oman työllistymisensä edistämiseen voi olla LinkedIn –profiilin tekeminen, mikäli sellaista ei vielä ole. Ammattimaisen kuvan antava profiili, verkostojen kasvattaminen aktiivisesti sekä keskusteluun osallistuminen saavat oman asiasi esille yrittäjien ja muiden alansa ammattilaisten silmissä. Selvitä omia kiinnostuksiasi tai alaasi koskevat tapahtumat lähialueellasi ja osallistu niihin. Tapahtumissa tapaat muita samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä ja pääset monesti kuulemaan hienoja tarinoita ja puheita alaan liittyen. Lähde myös aktiivisesti luomaan yhteyksiä niihin työpaikkoihin, joissa haluaisit työskennellä tulevaisuudessa. Tärkeintä on luoda henkilökohtaisia yhteyksiä ihmisten välillä, sillä pelkät avoimet työhakemukset ja valmiit lomakkeet ovat niitä, joiden avulla hukut massaan nopeasti.

 

Kun valmistut opinnoistasi, parhaassa tapauksessa sinua odottaa työpaikka juuri siellä, missä itse haluat työskennellä.

Lähde kokeilemaan pienesti, ajattele suuresti ja aloita oman tulevaisuutesi luominen. Nyt on nimittäin juuri oikea aika tehdä niitä asioita, joita sinä tavoittelet.

 

Opiskelijayrittäjyyden asiantuntija ja yrittäjyyskasvatuksen viestinvälittäjä.
Innostusta tulevaisuuden luomiseen kuuden vuoden yrittäjyyskokemuksella.
044 355 4847 – tomi@opiskelijayrittajyys.fi

Vastaa