Opiskelija, autan sinua saavuttamaan tavoitteesi!

Viime kuukausien aikana useampia valmennuspäiviä opiskelijoille vetäneenä havaitsin selkeitä ongelmia tavoitteiden asettamisessa, niiden selkeyttämisessä ja varsinkin niiden saavuttamisessa. Ei osata ajatella tarpeeksi pienesti, mutta ei myöskään tarpeeksi isosti.

Lähdinkin rakentamaan visuaalista mallia kaikille opiskelijoille avuksi siihen, että omia tavoitteita saataisiin selkeytettyä ja tiedettäisiin, millä askelilla kannattaa lähteä liikkeelle niiden suhteen.

Muutaman päivän kehitystyön jälkeen syntyi Opiskelijan kehittymiskartta –työkalu. Se on ensimmäinen Opiskelijayrittajyys.fi –sivuston tarjoama konkreettinen apuväline kaikille nuorille, olitpa sitten opiskelija, työssäkäyvä, yrittäjä tai työtön. Opiskelijan kehittymiskartta on hyvin yksinkertainen ja sen sisältämät asiat ovat hyvin helposti lähestyttäviä, mutta siinä työkalun taika piileekin: juurikin yksinkertaisia asioita ja ajatuksia miettimällä sekä ajattelemalla askel kerrallaan päästään helpommin eteenpäin omien tavoitteiden suhteen.

Varsinkin toisen asteen opiskelijoilla havaintojeni perusteella tavoitteet liittyvät usein esimerkiksi oikean jatko-opiskelupaikan löytämiseen, työpaikan saamiseen tai vaikka harrastuksiin. Tärkeimpänä kuitenkin suurta osaa näistä yhdistää yksi asia: halutaan selkeyttää kuvaa siitä, mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa. Olipa kyseessä sitten opiskelupaikka, työpaikka tai harrastus, monilla ei ole tarpeeksi selkeää kuvaa siitä, mikä olisi se oma juttu.

Sen vuoksi haluankin olla luomassa uusia mahdollisuuksia ja innostamassa nuoria juuri näiden asioiden miettimiseen. Ajatustyön ja pienten seuraavien askelten kautta päästään liikkeelle ja saatetaan havaita sellaisia asioita, jotka antavat uutta suuntaa omille ajatuksille.

Siirry siis tutustumaan Opiskelijan kehittymiskarttaan tästä ja selkeytä omia tavoitteitasi.


Tavoitekartta toimii hyvin yksinkertaisesti:


1. Täytä alareunaan oma tavoitteesi tai asia, jonka haluat saavuttaa tai tehdä.

2. Lähde miettimään tavoitteen ympärille ensimmäiseen kohtaan.
IHMISET/YRITYKSET: Ketkä tietämäsi ihmiset tai mitkä yritykset toimivat tavoitteeseesi liittyvällä alalla tai saattaisivat tietää enemmän asiasta?
KURSSIT: Mitä tavoitettasi tukevia kursseja pystyt esimerkiksi opiskelujesi yhteydessä käymään? Myös oppilaitoksen ulkopuoliset kurssit ja koulutukset ovat hyviä asioita viemään eteenpäin tavoitettasi!
TAPAHTUMAT: Mitä asiaan tai aiheeseen liittyviä tapahtumia alueellasi järjestetään? Osallistu tapahtumiin ja tapaa samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Saatat saada uusia ideoita ja kasvatat verkostojasi tapahtumissa.
KÄYTÄNNÖN TEKEMINEN: Miten pystyisit tekemisen kautta kehittämään osaamistasi, joka auttaa sinua tavoitteessasi? Käytännön tekemistä ovat kaikki projektit, työt ja harrastukset, joiden kautta saat vietyä osaamistasi eteenpäin.

3. Kirjoita ylimpiin laatikoihin omat havaintosi tai jatkotoimenpiteet kyseisten kohtien osalta. Mitä haluat esimerkiksi tietää merkitsemältäsi yritykseltä, mitä haluat oppia kyseisellä kurssilla tai mistä löydät lisätietoa kyseisistä asioista?
4. Ala toteuttamaan! Lähde liikkeelle pienestä ja pidä ajattelusi isona – tärkeintä on päästä liikkeelle.

 

 

Opiskelijayrittäjyyden asiantuntija ja yrittäjyyskasvatuksen viestinvälittäjä.
Innostusta tulevaisuuden luomiseen kuuden vuoden yrittäjyyskokemuksella.
044 355 4847 – tomi@opiskelijayrittajyys.fi

Vastaa