Nuoren yrittäjän kriteerit, onko niitä?

Opiskelijayrittajyys.fi -sivusto saa jatkossa uusia näkökulmia opiskelijayrittäjyyteen ja yrittäjyyskasvatukseen, kun Emilia Tölli Nivalasta ja Jonna Niemi-Korpi Oulusta aloittavat kirjoittamaan ajatuksiaan sivustolle. He ovat 17-vuotiaita Nuori Yrittäjyys -ohjelman alumneja sekä nykyisiä osuuskunta- ja 4H-yrittäjiä. Tämä on heidän ensimmäinen julkaisunsa sivulla.


”Voiko minustakin tulla yrittäjä?”

 
Tähän kysymykseen olen törmännyt vierailulla ysiluokkalaisten luona, kun kerroin heille nuorena yrittämisestä ja kannustin heitä yrittäjähenkiseen elämään.
Seuraava kysymys on kuulunut usein tähän tapaan:

 
”Minkälainen minun pitää olla, että minustakin voi tulla yrittäjä?”

 
Keskustelimme ja listasimme asioita, joita oppilaat pitivät tärkeinä yrittäjälle. Lista oli pitkä. Luettelimme kaikki taidot havaintokyvyn, oma-aloitteellisuuden ja johtamisen väliltä.
Kysymys kuuluukin: Onko nuorella yrittäjällä kriteereitä?

 
Itse en ainakaan mitään supertaitoja ja lueteltuja asioita omannut, kun aloitin yrittämisen ”harjoittelun” ja perustin yrityksen. Uskoisin, että tämän allekirjoittaa täysin myös muut nuoret yrittäjät. On kuitenkin asioita, joita nuoren yrittäjyydestä haaveilevan on hyvä omata. Kaikkia meitä nuoria yrittäjiä yhdistää varmasti osaltaan seuraavat asiat:

 
1. Innostuneisuus
Mitä on innostuneisuus? Innostus on energiaa. Se saa silmäsi säihkymään ja sinut uskomaan että kaikki on mahdollista. Sinäkin tiedät sen tunteen kun innostut ja saat lisäbuustia asioiden eteenpäin laittamiseen.

2. Halu oppia
Halu oppia on kehittymisen ja eteenpäin pääsemisen kannalta tärkeä ominaisuus. Halu lukea, kehittyä ja tietää asioista enemmän on vain positiivista. Eikä yleissivistystä voi olla koskaan liikaa. Vaikka yrittäjäksi lähtiessä ei tiettyjä taitoja omaa, puhdas halu oppia auttaa saavuttamaan tavoitteet.

3. Asenne
Entisen opettajani mukaan yrittäjän kolme tärkeintä ominaisuutta ovat asenne, asenne ja asenne. Asenne on suhtautumistapa. Esimerkiksi sitä, miten suhtaudut koulunkäyntiin, muihin ihmisiin ja ylipäätänsä elämään. Onko asenteesi positiivinen vai negatiivinen? Yritätkö vai jätätkö yrittämättä?

 

Jos sinä nuori sisäistät nämä kolme asiaa, olet täyttänyt kaikki nuorelta yrittäjältä vaaditut ominaisuudet. Onneksi olkoon!

Yrittäjäksi lähteminen ei siis tarkoita etenkään nuorena useiden taitojen ja tiedon omaamista, vaan ainoastaan kipinää ja halua oppia asiasta lisää.
Olemmekin aina yläkoululla päättäneet kaikki yksimielisesti tunnin toteamalla, että kaikista niistä on nuoriksi yrittäjiksi, joita asia kiinnostaa. Yksinkertaista vai mitä?

Muistakaa siis innostua, opiskella ja nauttia elämästä ja yrittäjyydestä!

 

mm

Junnuyrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita.
Haluamme innostaa nuoria yrittämään!

Emilia Tölli – 0407598044 – emiliaatolli@gmail.com
Jonna Niemi-Korpi – 0401289394 – jonnaniemikorpi@gmail.com

2 thoughts on “Nuoren yrittäjän kriteerit, onko niitä?

Vastaa