Mitä haluat tehdä isona? Oma yritys opiskelun ohessa

Opiskelijayrittäjän tarina: Henry Wilen

 

Jokaiselta on varmasti kysytty moneen kertaan kysymys ”mitä haluat tehdä isona?”.

Tuota kysymystä kysyvät niin, sukulaiset, ystävät kuin työhaastattelun haastattelijakin. Melko harva tuohon kuitenkaan osaa suoraa vastausta antaa. Itselläkin vastaus on vaihdellut ainakin
palomiehestä lentokapteenin kautta pitkiä kesälomia viettävään joulupukkiin.

Mitä oman intohimon löytäminen sitten vaatii? Itse uskon, että oman jutun löytämiseksi tarvitsee päästä kokeilemaan paljon erilaisia asioita. Toisista tykkää, toisista ei, mutta jokainen kokemus antaa oppia tulevaisuutta varten.

 
Kirjoitan tätä tekstiä Kiinasta Shenzhenissä, jossa olen tällä hetkellä markkinoinnin työharjoittelussa kansainvälisessä verkkokaupassa. En olisi koskaan päätynyt hakemaan tänne jos en olisi aikaisemmista kokemuksista oppinut, että intohimoihini kuuluvat matkailu, kansainvälisyys, uusi teknologia sekä sen hyödyntäminen. Myöskään ilman aiempia kokemuksiani minua tuskin olisi tänne valittu.

 

Aloitin opiskelut Jyväskylän ammattikorkeakoulussa vuonna 2013 energiatekniikan puolella. Jossain vaiheessa mieleeni juolahti, että ehkä energiatekniikka ei olekaan se juttu joka sopii minulle parhaiten. Halusin kokeilla ja selvittää mikä on se mun juttu. Lähdin tuolloin myös mukaan yrittäjyydestä kiinnostuneiden opiskelijoiden ”poikkitieteelliseen ainejärjestöön”, Jyväskylä Entrepreneurship Societyyn. JES:in kautta tutustuin kavereihin joilla oli oma firma opiskeluiden ohessa. Heistä rohkaistuneena päätin itsekin perustaa toiminimen vuonna 2014.

 

Toiminimellä yrittäminen on helppoa ja freelancerina toimiminen avaa helposti ovia erilaisiin osa-aikatöihin. Vaihtoehtona olisi toki ollut myös osuuskunnan kautta toimiminen. Päätin kuitenkin, että haluan olla itse täysin oman yritykseni takana ja perustin toiminimen.
Pääsinkin työskentelemään erilaisten yritysten kanssa niin urheilun, verkkokaupan kuin erilaisten tapahtumienkin parissa. Opin samalla perusteet miten yritykset toimivat ja sain paljon hyviä kontakteja tulevaisuutta varten. Näiden kokemusten perusteella vaihdoin lopulta opiskelualaa ja aloitin vuonna 2015 opiskelemaan liiketaloutta keskittyen markkinointiin ja yrittäjyyteen.

 

Opiskelijana ja yrittäjänä samaan aikaan

 

Opiskelijana toimeentulo on turvattu kiitos KELA:n. Siksi omasta mielestäni yrityksen perustaminen juuri opiskeluiden aikana on paras mahdollinen ajankohta. Voit perustaa yrityksen, opiskella ja tehdä töitä firman kautta kun sopivia tilaisuuksia tulee eikä toimeentulosta tarvitse huolehtia. Yrityksen perustaminen ei myöskään tarkoita, että sen jälkeen koko elämä menisi yrittäjänä. Mikäli opiskeluiden päätyttyä päätyykin unelma työpaikkaan muualle, voi oman yrityksen jättää taustalle odottelemaan mikäli sille on tulevaisuudessa käyttöä.

 
Yrittäjämäinen työskentely tulee varmasti yleistymään tulevaisuudessa ja voinkin vahvasti suositella keräämään opit siitä jo opiskeluiden aikana. Yritys antaa tilaisuuden oppia minkälainen oma unelmaduuni tulevaisuudessa voisi olla. Minä olen oppinut itsestäni esimerkiksi sen, että haluan työskennellä mukavassa ja tiiviissä työporukassa enkä näe itseäni yksin työskentelevänä. Tulevaisuudessa voisin hyvin mennä mukavaan yritykseen duuniin tai vaikka perustaa uuden firman hyvien tyyppien kanssa.

Tulevaisuus on tuntematon, mutta kaikki ovet kannattaa pitää auki. Oma toiminimi tulee kuitenkin aina pysymään siltana minulle kokeilla uusia tuulia. Samaa suosittelen myös muille.

 

Henry Wilen
henry@henrywilen.fi
@henrywilen

Opiskelijayrittäjyyden asiantuntija ja yrittäjyyskasvatuksen viestinvälittäjä.
Innostusta tulevaisuuden luomiseen kuuden vuoden yrittäjyyskokemuksella.
044 355 4847 – tomi@opiskelijayrittajyys.fi

Vastaa