Millaisia asioita opiskelijan tulisi opetella?

Kuulostaako sinulle tutulta opiskelija, joka ei ole löytänyt omaa juttuaan? 

Kiertäessäni eri puolilla Suomea puhumassa niin opiskelijoille kuin opettajille, havaitsee monesti parhaiten niitä asioita, joihin tulisi panostaa koulutuksessa yhä enemmän. Kenttätyö onkin yksi tärkeä osa yrittäjyyskasvatusta, sillä ilman tietoa kentällä tapahtuvista asioista emme myöskään saa esille todellisia kehityskohtia.

Yksi suurimmista havainnoistani viimeisen vuoden ajalta on se, kuinka opiskelijoilla oleva käsitys omista kiinnostuksistaan, taidoistaan ja osaamisestaan vaihtelee todella paljon. Monet toisen asteen opiskelijoista ovat joka vuosi siinä tilanteessa, jossa heidän pitäisi alkaa miettimään omaa tulevaisuuttaan. He tavoittelevat selkeytystä esimerkiksi jatko-opiskeluiden tai oman unelmien työpaikkansa osalta.

Unelmien ja tavotteiden jahtaamisesta saattaakin tulla positiivisen ja innostavan asian sijaan joillekin lannistava ja epävarmuutta aiheuttava asia. Pitäisikö jo nyt kaikki olla selvänä ja minun osata kaikkia näitä asioita, joita työelämässä tarvitaan?

Olen halunnut viime aikoina keikoillani viestiä selkeästi sitä, että oman jutun jahtaaminen ei ole se tärkein asia opintojen aikana. Unelma-ammattiin ei tarvitse valmistua suoraan koulun penkiltä, eikä se seuraava jatko-opiskelupaikka ole välttämättä juuri sinulle se oikea.

Sen sijaan haluan painottaa opiskelijoille sitä, että heidän tulisi kehittää heidän taitojaan niissä asioissa, jotka ovat universaaleja ja joita tarvitaan ihan jokaisella alalla. Tulipa opiskelijasta sitten yrittäjä, työntekijä tai mikä tahansa työelämäkenttään sijoittuva toimija, ovat nämä taidot tärkeässä osassa.

 

Puhunkin nyt siis työelämätaidoista.

 

Työelämätaidot ovat koulutusuudistuksien myötä yhä lähempänä niin opettajaa kuin opiskelijaa. Hankalien termien taakse kätkeytyy kuitenkin hyvin selkeä sanoma: tarvitsemme yksilöllisiä mutta tiimityötaitoisia osaajia, jotka omaavat kykyä ratkaista ongelmia sekä pystyvät soveltamaan opittuja asioitaan käytäntöön työelämässä. Itsensä johtamisen taidot korostuvat, kun työelämä muuttuu yhä tavoitteellisemmaksi.

Siispä haluankin loppuun kiteyttää sanomani kaikille niille opiskelijoille, jotka miettivät, millaisia asioita tulisi opiskeluaikana opetella. Nämä taidot ovat niitä, joita jokainen pystyy kehittämään, vaikka oma tulevaisuus olisi vielä harmaata sumua, oman jutun löytäminen ja korulauseet unelmista olisivat vieraita.
Tässä oma viestini kaikille opiskelijoille:


Älä opettele hyväksi keksimään ongelmia, opettele ratkaisemaan niitä.

Älä opettele ulkoa teorioita ja asioita, opettele soveltamaan niitä käytäntöön.

Älä opettele asettamaan uhkakuvia, opettele asettamaan tavoitteita.

Älä opettele asioita yksin, tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin.


 

Opiskelijayrittäjyyden asiantuntija ja yrittäjyyskasvatuksen viestinvälittäjä.
Innostusta tulevaisuuden luomiseen kuuden vuoden yrittäjyyskokemuksella.
044 355 4847 – tomi@opiskelijayrittajyys.fi

Vastaa